Vliegende broodroosters als vintage schermbeschermer

In 1995 hadden computerschermen nog een toeter aan de achterkant. En als je lang koffie ging drinken, dan zou je spreadsheet kunnen ‘inbranden’. Om dat te voorkomen had je screensavers.

Een tijd lang waren deze dingen helemaal hip. Het summum waren de vliegende broodroosters van After Dark. Het betekende helemaal niks. Het waren gewoon broodroosters met vleugels die door het beeld vlogen.

Een nieuwe screensaver was in die tijd nog wel een ding. Je kon ze al wel downloaden, maar volgens mij kregen de meeste mensen ze via via op diskettes aangeleverd. Want internet toen nog traag, duur en lawaaiig.

De vliegende broodroosters was een screensaver uit After Dark: een pakket schermbeschermers dat in 1989 voor de Mac beschikbaar was en later ook voor Windows. De flying toasters waren grappig, maar niet zonder controverse.

De band Jefferson Airplane daagde Berkeley Systems, de maker van de screensaver, voor de rechter omdat zij een broodrooster met vleugels op hun plaat Thrity Seconds Over Winterland hadden staan. Wired schreef over de zaak het volgende:

Even if Berkeley Systems copied the Jefferson Airplane toasters subconsciously, the question remains whether the company took only the “idea” of flying toasters from the Jefferson Airplane album (permitted under copyright law) or went further and copied Jefferson Airplane’s copyrighted expression of that idea.

Wired – Another Poppin’ Fresh Lawsuit (1 okt 1994)

Berkeley Systems won omdat ze claimden geen eerdere kennis van de platenhoes te hebben en de band de hoes niet had gedeponeerd als handelsmerk.

Ik heb hem weer!

Ik bescherm sinds kort mijn laptopscherm weer met vliegende broodroosters, want hij doet het nog steeds onder Windows 10!

Meer weten?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: